Skip to content
Oppskrifter

Helstekt and med rosmarin og fløtegratinerte poteter

Tilbake til alle oppskrifter
  • Sesong
  • Forberedelse
    2 timer
  • Vanskelighet
    Medium
  • Porsjoner
    0

And:

  • 1 And
  • 1 hel Hvitløk
  • 1 Potte rosmarin
  • 1/2 liter God eplemost
  • Salt og pepper

Gratinerte poteter:

  • 8 Poteter
  • 1 Kremfløte
  • 2 fedd Fersk hvitløk, finhakket
  • Salt og pepper

Saus

  • 2 ts Honning
  • 1 Gulrot i terninger
  • 1 Liten løk (eller to sjalottløk) i terninger

Slik gjør du det:

Anden: En and på 2,5 kg er mer enn nok kjøtt for fire skrubbsultne ulver.

Skjær av vingene og stjerten. De skal brukes til sausen, så legg dem til side. Vask og tørk anden godt på utsiden og på innsiden. Legg den i en ildfast gryte, gjerne en emaljert gryte for de holder svært jevn varme. Bend lårene bak kroppen på anden. Salt ogpepre godt på ovner- og undersiden, samt inne i anden. Legg en liten busk rosmarin inne i buken.

I gryten legger du en hel fersk hvitløk skåret i to. Hell eplemosten på siden av anden. Sett på lokk og sett i forbvarmet ovn på 160 grader. Anden skal steke i til sammen 35 minutter per kilo. En and på 2,5 kg skal derfor steke i ca 90 minutter.

Den første timen (60 min) steker anden på 160 grader under lokk.

Saus:

Hakk opp vingene og stjerten med en stor kniv. Brun dette i en panne med litt nøytral olje til andebitene er gylne og karamellisert. Nå kan du tilsette en kvist rosmarin, løk og gulrot. Hell på vann slik at det dekker andebitene. Dryss en klype flaksalt over. Kok opp og la dette småkoke i ca 1 time. Sil av og sil igjen gjennom en finmasket sil eller et kaffefilter. Ha den herlige andekraften over i en gryte.

Anden har stekt en time. Ta den ut og sil av kraften over i en bolle. Sett anden tilbake i ovnen på 240 grader uten lokk. Nå skal anden få fin farge de siste 30 minuttene. Mot slutten kan du til og med sette på grillelementene for å få mer sprø skorpe hvis det trengs.

Kraften fra andesteken inneholder masse fett og du vil se at det legger seg et tykt lag med andefett på toppen av kraften. Dette fanger du opp med en sauseskje og legger i en skål. Dette er pur gull. Du skal bruke litt til eplene, men resten kan du kose deg med de neste ukene. Andefett er perfekt å steke poteter, sopp eller andre grønnsaker i.

Når du har silt av fettet og kommet ned til laget med kraft kan du helle det over i gryten med andesausen du lagde av andevingene og stjerten. Kok opp og la koke inn til under halvparten. Smak til med honning eller agavesirup.

Når anden er ferdig setter du den på en rist og dekker den løst med folie. Den skal gjerne hvile minimum en halvtime før du skjærer den opp. Skjær den slik du gjør med hel kylling eller kalkun. Du skjærer langs brystbenet og løsner hvert bryst forsiktig med en skarp kniv.

Potetene:

Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har det. Legg dem lagvis i en smurt, ildfast form. Legg hvitløk og rosmarin innimellom skivene. Hell på fløte og salt og pepre før du setter potetformen i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Kjenn med en spiss kniv i midten om potetene er myke.

Tilbehør:

  • grønne bønner
  • 3 røde, faste epler
  • 2-3 ss andefett (det får du fra anden når den er stekt)
Grønne bønner kokes i lettsaltet vann til de er al dente (altså til de har litt tyggemotstand). Eplene skjæres i båter og stekes i litt andefett i en panne. Tilsett en gren med rosmarin i pannen. Eplene skal stekes på medium pluss varme til de er myke, men ikke faller fra hverandre. De skal gjerne ha en lett karamellisert overflate. Det smaker så godt.

 

Oppskriften er fra Helles Kitchen, matblogger.