Skip to content

Vår historie

Det var and i Norge i vikingtiden og den må ha vært en populær og nyttig delikatesse. Men hvor tok den veien og hvem brakte anden tilbake til norske bord?

Vi i Gårdsand er spesialister på fjærfe, og det er vi som står bak satsingen på and. Vi har mye kunnskap, erfaring og lidenskap om fjærfeoppdrett, og vet at man ikke behøver å være fransk for å lykkes med andeoppdrett. Men… vi visste at de endene som skulle utgjøre starten på en ny generasjon and, måtte være av den beste kvaliteten.

Derfor valgte vi å samarbeide med Cherry Valley, en av verdens to ledende avlsfirmaer på and. Vi slakter endene etter førtini dager, mens det vanlige i Frankrike er åtti. Dette resulterer i mindre fett og høyere mørningsgrad.

Andebryst fra Gårdsand er garantert mørt!

Vår visjon

Gårdsand skal være kongerikets foretrukne leverandør av spesialiteter!

Bonden Aadne Søyland, har sammen med sine yrkesbrødre Hans Edvard, Torbjørn, Arve og Rolf en lidenskap for fjørfe. Gårdsand, som er sentralt plassert i hjertet av Vestfold, er deres felles prosjekt og jobb.

De mener Vestfold er det beste stedet i Norge for å skape god matkvalitet, om det er asparges, poteter, bringebær eller fjærfe. Vestfold har riktig klima, dyktige fagfolk og tilgang på alle de lokale råvarer som skal til for å skape resultater som synes og smakes når det ligger på tallerken. Alt de gjør fra oppal, fôr og slakt skal være nært. Mer kortreist enn hos Gårdsand, blir det ikke.

Det hele startet med spørsmålet: Hvorfor kan ikke norske bønder produsere like god and som de franske? Svaret ble: «Klart vi kan det!»

Ambisjonen om å være de første i Norge som kunne levere and av beste internasjonale kvalitet til gode måltider hjemme og på restaurant var satt. I Norge var det ingen anderase som tilfredsstilte bøndenes krav. For at «andegutta» skulle kunne oppfylle sin kortreiste ambisjon måtte de først reise langt. Den nye generasjonen and fant de i Lincolnshire i England. Anderasen har nå blitt en del av det kortreiste prosjektet i Vestfold og Gårdsand nytes i mange varianter hver uke i hundrevis av norske hjem.

Kvalitet i alle ledd

Gårdsand er et selskap som står på egne ben uten subsidier, og som utelukkende satser på kvalitet og sikkerhet i alle ledd. Produksjons-anlegget er topp moderne med høye krav til matsikkerhet, kvalitet og effektivitet.

I 2010 utvidet vi sortimentet med Lovise kylling. Lovise kylling vokser lengre enn standard kylling og fòres opp i 52 dager til de får en vekt på to og en halv kilo. Da er de saftige og smakfulle, med god kjøttstruktur og til en pris de fleste vil akseptere for god kvalitet.

Kløkt og kjærlighet

I den spede begynnelse var det fem bønder som var med på å starte dette eventyret, med hver har sin oppgave i produksjonskjeden – som de utførte med kløkt og kjærlighet.

Flere produsenter har etter hvert blitt knyttet til. Og produksjonen foregår nå i moderne driftsbygninger med fokus på dyrenes velferd, hygiene og godt håndverk.

Fòr, egg, kyllinger og ferdige slaktedyr undersøkes rutinemessig. At de er underlagt meget strenge kvalitetskrav er en selvfølge. Personlig nærhet, respekt for dyrene og gode rutiner gir et godt dyrehold. Kyllingene trives, er friske og fri for salmonella og medisiner.

Fòret er basert på egen fòrresept utviklet i samarbeid med forskningssenteret på Ås og er basert på lokale råvarer produsert på mølle i Vestfold, og ikke minst er det 100% soyafritt. Det har vært mange kokker og innkjøpere hjemme på gårdene for å se hvordan dyrene har det … og flere er velkommen!

Eget foredlingsanlegg

I august 2010 startet innkjøringen av et helt nytt, topp moderne foredlingsanlegg på Linnestad i Re kommune. Det er investert flerfoldige millioner i anlegget hvor det er lagt stor vekt på kvalitet, matsikkerhet og effektivitet. Det er garantert full sporbarhet! Bygget er lite men effektivt, og antall ansatte har økt fra én person til nesten seksti.  Det nye anlegget gir mulighet til å utnytte hele fuglen, og markedet er allerede blitt tilbudt flere nyheter. Og flere lanseringer er på vei!

Eget slakteri

I mars 2012 ble vårt eget slakteri en realitet. Gårdsand har fått status som Skandinavias eneste andeslakteri i en større skala. Vi slakter i dag ca 5000 ender og 15 000 kyllinger i uken. Dyrene har svært kort vei fra bonden til slakteriet. Resultatet er klart; bedre kvalitet på sluttprodukt og økt dyrevelferd.

Høy leveringsgrad

Gårdsand bestreber en leveringsgrad på minimum nittisju prosent. Mottoet er: Når butikkene og kokkene trenger varer, må de få dem!