Skip to content
Oppskrifter

Perfekt stekt andebryst med epler og salvie

Tilbake til alle oppskrifter
 • Sesong
 • Forberedelse
  1 time og 30 minutter
 • Vanskelighet
  Medium
 • Porsjoner
  4

 • 2 Andebryst på ca. 350 g hver
 • 1 Potte salvie
 • 2 ss Økologisk sommerhonning
 • 1 ss Finrevet ingefær
 • 100 g Ekte smør
 • Ca. 1 kg. Poteter
 • 6-7 Norske epler etter smak

Slik steker du andebryst:

Andebrystet har en fettkappe som du må steke riktig for å få sprø og lekker. Du skjærer da striper i skinnet (ikke ned i kjøttet) med en skarp kniv.

Tynne skiver skjæres i skinnet.

Salt og pepre anden godt på begge sider. Du kan med hell også bruke litt spisskummen eller Five Spice-krydder. Men det kommer an på hvilket tilbehør du skal ha. Five spice er perfekt til appelsinsaus, mens spisskummen passer godt til gulrot.

Sort pepper hører med. Husk å krydre oversiden og undersiden på anden.
Finn frem en panne. Varm den uten å ha olje eller smør i pannen. Legg så andebrystet med skinnsiden ned. Senk temperaturen et hakk eller to. La så fettet fra skinnet smelte ned sakte. Bruker du for høy varme vil skinnet brenne seg. Du vil se at anden kvitter seg med fettet og pannen glinser mer og mer. Bruk en sauseskje og scoop fettet ut av pannen. Ikke kast fettet. Det er gull. Dette er supert å steke poteter eller sopp i. Ha det over i en skål som tåler varme, for dette er varmt.

Øs av fettet, men kast det ikke.

Når skinnsiden har fått fin gyllen farge og skinnet er sprøtt, snur du anden. Stek i ca fem minutter. Du kan nå legge et par hvitløksfedd og noen kvister timian, salvie eller rosmarin i pannen for å gi smak til kjøttet.

Når undersiden på kjøttet har fått fin farge, legger du anden med skinnsiden opp i en ildfast form. Sett anden i ovnen (forhåndsvarmet) på 200 grader i 8-10 minutter. Resultatet blir rosa og saftig and.

Sett anden til side på en fjøl. Vent 10 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver. Kraften fra skålen bruker du til eplene etterpå. Oppskriften kommer straks.

 

 

 

 

And med epler og salvie

Slik gjør du:

Anden har du allerede kontroll på hvordan stekes. Pannen som du har brukt til å steke anden i beholder du uten å vaske den. Her skal nemlig eplene hygge seg.

Eplene: Behold 1 eple til potetretten. Resten kan skrelles og skjæres i små terninger. Legg dem i kaldt vann med litt sitronsaft i for at fargen ikke skal bli brun. Sil av vannet før bruk. Ha et par spiseskjeer med smør i pannen og ha eplene over. Kraften fra anden kan også tilsettes. Eplene skal surre, ikke steke. Salt lett og tilsett så ingefær, honning og litt grovhakket salvie. Når eplene er myke utenpå, men har litt motstand i midten, er de ferdige. Du kan med stort hell tilsette en spiseskje andefett og røre forsiktig.

Potet- og epleform med brunet salviesmør: Skrell potetene og skjær tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, men pass fingrene. Skjær eplet i samme tynne skiver. Du kan godt beholde skallet på. Legg lagvis i en ildfast form. Eplene innimellom potetskivene.

 1. Finn frem en liten gryte og smelt smøret sakte.
 2. Tilsett noen salvieblader.
 3. Når smøret begynner å bli lyst brunt og duften av ristede nøtter fyller rommet, tar du av gryten.
 4. La melkestoffene legge seg i bunnen av gryten.
 5. Hell så det smeltede smøret over potetformen. Prøv å la bunnfallet bli igjen i gryten. Salt og legg på noen flere salvieblader.
 6. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i ca. en time eller til du kjenner med en spiss kniv at potetskivene er gjennomstekte. Det er noe med brunet salviesmør altså.
Oppskriften er fra Helles Kitchen, matblogger.